BNR lanseaza o noua bancnota! Cine este femeia care va fi pe bancnota de 20 de lei! Cand o sa intre in circulatie?!

0
241
BNR lanseaza o noua bancnota! Cine este femeia care va fi pe ea? Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a decis ca in cursul anului viitor sa puna in circulatie o bancnota de 20 de lei care va celebra o personalitate feminina.
Ectaterina Teodoroiu va fi femeia din istoria Romaniei care va fi pe bancnota cu o valoare de 20 de lei. Această valoare nominală a mai fost utilizată în istoria emisiunilor de bancnote româneşti şi se regăseşte printre cele aflate în circulaţie în zona euro. Alegerea imaginii Ecaterinei Teodoroiu are o dublă semnificaţie. Banca Naţională a României susţine astfel preocupările pentru consolidarea egalităţii de gen, în linie cu iniţiativele altor bănci centrale din lume.
De asemenea, BNR marchează încă o dată împlinirea Centenarului României Mari, onorând imaginea unui erou al Marelui Război de Reîntregire. „Banca Naţională a răspuns încă de anul trecut acestui demers prin alegerea imaginii Reginei Maria pentru bancnota aniversară de colecţie dedicată împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918”, se mai arată în comunicat.

BNR lanseaza o noua bancnota! Cine este femeia care va fi pe ea?
Ecaterina Teodoroiu a fost asistenta medicala pe frontul din Oltenia in Primul Razboi Mondial. Ulterior s-a inregimentat pentru a-si razbuna cei patru frati morti in razboi dar a fost luata rapid prizoniera. A reusit totusi sa scape si sa impuse pe soldaul care o pazea. A fost apoi decorata si avansata la gradul de sublocotenent de catre casa regala. Moare in 1917 in batalia de la Marasesti unde a condus un pluton de infanterie. A devenit imediat dupa terminarea razboiului eroina nationala si a facut de atunci parte din toate cartile de istorie, renumele ei fiind prezent chiar si in mintea generatiilor mai tinere.

Articolul BNR lanseaza o noua bancnota! Cine este femeia care va fi pe bancnota de 20 de lei! Cand o sa intre in circulatie?! apare prima dată în Ciao.ro.