Tehnici folosite de pompieri, prezentate bucureştenilor în Parcul Carol I

0
228
Activităţile specifice pompierilor, respectiv elemente din tehnica cu care aceştia intervin sunt prezentate sâmbătă şi duminică în Parcul Carol I din Capitală, cu prilejul aniversării Zilei Pompierilor Bucureşteni, respectiv a împlinirii a 175 de ani de existenţă de la înfiinţarea primei unităţi de pompieri.

În cadrul evenimentelor, care se desfăşoară în intervalul orar 11,00 -19,00, au loc şi ateliere de lucru.

Participanţilor le este prezentată Caravana SMURD, în cadrul căreia aceştia pot asista la tipuri de comportament în situaţii de urgenţă dar şi la exerciţii
demonstrative privind modul de acordare a primului ajutor medical calificat.

Duminică în intervalul 10,00 – 20,00 în toate subunităţilor de intervenţie ale pompierilor din Bucureşti şi judeţul Ilfov va avea loc Ziua Porţilor Deschise.

“Avem o autospecială de descarcerare, o autoscară pentru intervenţiile la înălţime, o maşină de transport victime multiple, o motocicletă SMURD. Atracţia principală o reprezintă Caravana SMURD care este de fapt un centru mobil de pregătire a populaţiei prin care practic ne propunem să instruim persoanele care participă la cursuri, să le învăţăm cum să reacţioneze corect în anumite situaţii de urgenţă. Avem inclusiv echipamentele necesare pentru a pune în aplicare anumite măsuri de prim ajutor cum ar fi manevrele de resuscitare, dezobstrucţia căilor aeriene – atunci când cineva se îneacă cum un bol alimentar. Sunt foarte mulţi interesaţi. În general copiii sunt foarte atraşi de tot ceea ce înseamnă 'maşinile roşii', mai ales de acordarea primului ajutor. Deşi sunt micuţi chiar deţin anumite informaţii dinainte de a le prezenta noi. Cei mici sunt foarte activi”, a declarat sâmbătă pentru AGERPRES Ionuţ Ioţe, instructor în cadrul Centrului de formare al paramedicilor de la IGSU Bucureşti-Ilfov.

Potrivit unui comunicat de presă dat publicităţii duminică de MAI, peste 7.500 de controale au fost efectuate de pompierii din toată ţara pentru prevenirea incendiilor, de la punerea în aplicare a planului de măsuri pentru sezonul estival (3 iunie a.c.) până în prezent.

Astfel, angajaţii structurilor pentru intervenţii la situaţii de urgenţă au gestionat aproape 100.000 de situaţii pe linia de competenţă, în creştere cu aproape 13.000 faţă de anul trecut. Cele mai multe solicitări au fost pentru asistenţa medicală de urgenţă, peste 81.000 de intervenţii (o creştere de peste 12.000 faţă de perioada similară a anului trecut).

Pompierii au intervenit pentru stingerea a aproape 3.900 de incendii, cauza probabilă a acestora fiind, în principal, utilizarea de instalaţii electrice defecte ori improvizate şi focul în spaţii deschise.

“Pe linia prevenirii incendiilor au fost efectuate aproape 7.500 de controale, fiind identificate peste 1.100 de obiective care funcţionau fără autorizaţie de securitate la incendiu. Au fost constatate 23.628 contravenţii (cu peste 2.600 mai multe faţă de anul trecut), fiind aplicate 3.710 amenzi în valoare de 11.455.820 lei (o creştere de aproape 3.200.000 faţă de 2018)”, se arată în comunicatul MAI.

În acelaşi context, Inspectoratul General de Aviaţie a participat la aproape 1.200 de misiuni, majoritatea (1.071) fiind intervenţii aero- medicale, în colaborare cu SMURD. AGERPRES/(A-autor: Roberto Stan, editor: Cătălina Matei, editor online: Ady Ivaşcu)