SĂRBĂTORI RELIGIOASE – 23 mai

0
7
Ortodoxe
Sf. Ier. Mihail Mărturisitorul, episcopul Sinadei; Sf. Mironosiţă Maria lui Cleopa

Greco-catolice
Sf. cuv. ep. m. Mihail

Romano-catolice
Sf. Dezideriu, ep. m.

Sfântul Ierarh Mihail Mărturisitorul, episcopul Sinadei, este pomenit în calendarul creştin ortodox la 23 mai.

A trăit în timpul împăratului Leon Armeanul (813-820), un susţinător al mişcării iconoclaste prin care se impunea distrugerea icoanelor şi pedepsirea celor care se împotriveau.

A fost călugărit de patriarhul Tarasie al Constantinopolului. Acesta l-a trimis, împreună cu un alt monah, prieten al Sfântului Mihail, pe nume Teofilact, să vieţuiască la o mănăstire de pe ţărmul Mării Negre.

Având amândoi viaţă îmbunătăţită au fost hirotoniţi episcopi, Sfântul Mihail în cetatea Sinade, iar Sfântul Teofilact în Nicomidia.

După urcarea pe tron a împăratului iconoclast Leon Armeanul, a început prigoana creştinilor ortodocşi din partea ereticilor iconoclaşti. A fost izgonit din scaunul arhieresc patriarhul Constantinopolului, iar mulţi dintre episcopii drept-credincioşi au fost surghiuniţi.

Printre aceştia s-a aflat şi Sfântul Mihail al Sinadei, care şi-a sfârşit viaţa în exil.

Sfântul Mihail fiind chemat în faţa împăratului pentru cuvântul său aspru împotriva ereticilor, "netemându-se de îngrozire, nici slăbindu-se cu mintea, a strigat cu glas mare: 'Cinstesc sfânta icoană a Mântuitorului meu Iisus Hristos şi a Preacuratei Fecioare Maicii Lui, cum şi ale celorlalţi sfinţi, şi mă închin lor; iar de porunca ta nu mă îngrijesc şi întru nimic o socotesc'" (Vieţile Sfinţilor).

Astăzi este pomenită şi Sfânta Maria lui Cleopa, rudă a Maicii Domnului. Maria lui Cleopa L-a urmat pe Mântuitorul Iisus Hristos peste tot şi a fost de faţă în timpul Sfintelor Sale Pătimiri.

I-a ajutat, alături de celelalte sfinte mironosiţe, pe Iosif din Arimateea şi pe Nicodim să coboare trupul Domnului de pe Cruce şi să-l aşeze în mormânt.

Sfintele femei mironosiţe, în dimineaţa Sfintei Învieri, ducându-se să ungă cu miresme trupul Domnului, au găsit piatra răsturnată şi pe îngerul Domnului care le-a spus că Hristos a Înviat. (sursă: vol. "Vieţile Sfinţilor") AGERPRES/(Documentare - Mariana Zbora-Ciurel; editor: Ruxandra Bratu)