Preşedintele turc anunţă un summit consacrat Siriei cu liderii rus, francez şi german, la 5 martie

0
69
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat sâmbătă organizarea unui summit la 5 martie împreună cu liderii rus, francez şi german, consacrat situaţiei din provincia Idlib, ultimul bastion rebel din nord-vestul Siriei, informează AFP.

Erdogan nu a precizat şi unde anume se va desfăşura acest summit, convenit după discuţii telefonice purtate vineri cu preşedintele rus Vladimir Putin, cel francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Angela Merkel.

Preşedinţia de la Ankara a comunicat vineri că Erdogan a cerut "acţiuni concrete" pentru a împiedica o "catastrofă umanitară" în Idlib, într-o discuţie la telefon cu preşedintele francez şi cancelarul german. Joi, biroul cancelarului german a făcut cunoscut că Merkel şi Macron şi-au exprimat "îngrijorarea" în privinţa "situaţiei umanitare catastrofale" din Idlib, într-o discuţie la telefon cu Vladimir Putin, a cărui ţară este principalul susţinător al regimului de la Damasc. Cancelarul german şi preşedintele francez "şi-au exprimat dorinţa de a se întâlni cu preşedintele Putin şi cu preşedintele turc Erdogan pentru a găsi o soluţie politică la criză", a adăugat cancelaria germană.

În discuţia sa de vineri cu Vladimir Putin, Tayyip Erdogan i-a cerut acestuia 'să oprească' regimul sirian care, cu sprijinul Moscovei, duce o ofensivă violentă în Idlib.

Miercuri, Rusia s-a opus adoptării de către Consiliul de Securitate al ONU a unei declaraţii care să ceară încetarea ostilităţilor şi respectarea dreptului internaţional umanitar în nord-vestul Siriei, propusă de Franţa.AGERPRES/(AS - editor: Mihaela Toth, editor online: Daniela Juncu)