O nouă navă pentru salvarea migranţilor a ridicat ancora din Franţa

0
244
O nouă navă închiriată de ONG-urile SOS Mediterana şi Medici fără Frontiere a părăsit duminică seară portul francez Marsilia, plecând în prima sa misiune de salvare a migranţilor în largul Libiei, relatează AFP.

Nava Ocean Viking, succesoare a Aquarius, a ridicat ancora la ora locală 22.00 (20.00 GMT), aplaudată de pe chei de personalul SOS Mediterana care a rămas la faţa locului.

Nava în roşu şi alb – culorile noului său pavilion, norvegian – a preluat ştafeta de la Aquarius, care, privată de pavilion, a fost nevoită să-şi abandoneze misiunile în decembrie 2018.

Nava de 69 de metri lungime urmează să ajungă în principala zonă de naufragiu, Mediterana centrală, în două sau trei zile.

Mediterana, a cărei suprafaţă nu reprezintă decât 1% din mările şi oceanele planetei, a devenit ruta maritimă cu cel mai negru bilanţ din lume. Potrivit Organizaţiei internaţionale pentru migraţie (OIM), 840 de persoane au dispărut în Mediterana de la începutul anului, din care 576 în Mediterana centrală, fără a lua în calcul naufragiile necunoscute.

În total, 31 de persoane se află la bordul Ocean Viking pentru a-i salva pe naufragiaţii gata de orice pentru a fugi din Libia: 13 persoane din partea SOS Mediterana, printre care nouă marinari specializaţi în salvări, şi nouă din partea Medici fără Frontiere, printre care un medic, o moaşă şi un mediator cultural. Lor li se adaugă membrii echipajului.AGERPRES/(AS – editor: Florin Ştefan, editor online: Alexandru Cojocaru)