Mureş: Păpăraia de Gurghiu a câştigat concursul de gătit al celei de-a XIV-a ediţii a Festivalului Văii Gurghiului

0
223
Păpăraia de Gurghiu, un fel de mâncare specific zonei, a câştigat concursul de gătit al celei de-a XIV-a ediţii a Festivalului Văii Gurghiului, desfăşurat în acest sfârşit de săptămână pe platoul Fâncel din Munţii Gurghiului, în cadrul unei competiţii în care s-au întrecut gospodinele din patru localităţi.

Păpăraia câştigătoare a fost gătită după o reţetă originală, având ca ingrediente principale ouă de casă, carne şi cârnaţi din untură pusă la borcan, castraveţi covăsiţi, iar desertul care a însoţit-o a constat în urdă proaspătă adusă de la stână.

Juriul a fost format din jurnalista Crina Lazslo, Gadjy Maria din Reghin şi Sanda Viţelar, din partea Consiliului Judeţean Mureş, iar Marele Premiu pentru cea mai bună păpăraie a fost atribuit comunei Gurghiu, cu unanimitate de voturi, Acesta a constat într-un viţel, iar fiecare echipă a primit câte o damigeană ca premiu de participare.

"Păpăraia sau papa cum se numeşte pe Vale este o mâncare de bază simplă, delicioasă şi rapidă. Doresc să felicit toate echipele participante, sunt oameni minunaţi care în fiecare an ne prezintă bucate savuroase care ne aduc aminte de copilărie. Este pentru al treilea an în care fac parte din acest juriu şi este o onoare de fiecare dată. Anul acesta preparatul dat ca temă a fost păpăraia şi vă pot spune că toate echipele au fost la mare înălţime. Cei de la Gurghiu au avut un plus dat de faptul că păpăraia a fost pregătită pe foc de lemne şi avea un gust deosebit", a declarat duminică, pentru AGERPRES, Sanda Viţelar, consilier pe comunicare în cadrul Consiliului Judeţean Mureş.

Festivalul Văii Gurghiului este organizat anual de către comunităţile situate pe valea râului Gurghiu, alături de Consiliul Judeţean Mureş, fiind menit să promoveze tradiţiile şi meşteşugurile zonei, care, în mare parte, sunt foarte bine conservate. AGERPRES/(A - autor: Dorina Matiş, editor: Cătălin Alexandru, editor online: Ady Ivaşcu)