Iaşi: Au fost confirmate trei cazuri de pestă porcină

0
214
Prefectul Marian Grigoraş a declarat, vineri, că au fost confirmate trei cazuri de pestă porcină africană la porci domestici.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a declarat că a convocat o şedinţă extraordinară a Centrului Local pentru Combaterea Bolilor pentru a lua măsurile care se impun după ce au fost confirmate trei cazuri de pestă africană.

“Conform documentaţiei primite de la ANSVSA, s-a confirmat oficial prezenţa pestei porcine africane la porci domestici, într-o gospodărie din satul Prisacani, comuna Prisăcani, şi o alta în satul Tungujei, din comuna Ţibăneşti. Am convocat astăzi o şedinţă extraordinară a Centrului Local pentru Combaterea Bolilor. În cadrul acesteia au fost aprobate planurile de măsuri specifice, inclusiv stabilirea zonelor de protecţie, pe o rază de trei kilometri în jurul gospodăriilor afectate şi zonele de supraveghere, pe o rază de 10 kilometri. Instituţiile responsabile au întreprins deja măsurile de primă urgenţă în focare şi vor pune în aplicare toate acţiunile stabilite, respectiv măsurile şi restricţiile care se impun. Medicii veterinari vor efectua un recensământ al porcinelor din acele zone şi a stării lor de sănătate. Astăzi am mai primit o confirmare, tot la porc domestic, în comuna Gorban”, a declarat prefectul Marian Grigoraş.

Potrivit acestuia, membrii Centrului Local pentru Combaterea Bolilor se vor întruni şi sâmbătă.

Pesta porcină africană nu se transmite la om, singurii afectaţi fiind porcii domestici şi cei mistreţi. AGERPRES/(A, autor: Daniela Malache, editor: Antonia Niţă, editor online: Gabriela Badea)