Ciocan (Federaţia Poliţiştilor): Demiterea şefului Poliţiei Române nu trebuie făcută la cald, ci conform legii, cu semnătura prim-ministrului

0
260
Demiterea şefului Poliţei Române nu trebuie făcută peste noapte, la cald, ci în condiţiile legii, prin semnătura prim-ministrului, a declarat, vineri seara, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Federaţiei Sindicatelor Democratice a Poliţiştilor din România, Christian Ciocan.

“Încep prin a deplânge moartea acestor fetiţe, considerând că este un eveniment extrem de grav şi de aceea cerem imperativ ca lucrurile să fie făcute în conformitate cu legea. Prin urmare, demiterea şefului Poliţiei Române şi numirea unui nou şef al Poliţiei române considerăm că nu trebuie făcute la ceas de seară, peste la noapte, şi mai ales la cald. Demiterea şefului Poliţiei Române şi numirea unui alt şef se face numai în condiţiile legii, prin semnătura prim-ministrului. Prim-ministrul este cel care decide prin semnătura, numai aşa este valabila demiterea şefului Poliţiei Române.(…) Având în vedere că însuşi preşedintele României a spus că va analiza acest lucruri în CSAT şi că analizează marţi, noi cerem ca aceste decizii să nu se ia la cald”, a spus Ciocan.

Acesta a precizat că poliţiştii aflaţi la faţa locului se supun deciziilor procurorului, se subordonează direct acestuia.

“Mai mult decât atât, aflaţi la faţa locului, poliţiştii se supun deciziilor procurorului pe Codul de procedură penală, se subordonează direct acestuia, pentru că în conformitate cu Codul de procedură penală, competenţa revine procurorului. Cunoaştem prevederile din Constituţie, dar poliţiştii nu se aflau singuri la faţa locului. Demiterea şefului Poliţiei în aceste condiţii ar însemna aducerea în stare de nesiguranţă a întregului efectiv al Poliţiei Române şi inducerea unei stări de nesiguranţă pentru toţi cetăţenii României”, a explicat purtătorul de cuvânt al federaţiei, adăugând că “şeful Poliţiei române nu face parte din poliţia judiciară, nu întocmeşte acte de cercetare şi nu participă la cercetarea la faţa locului”.

Pe de altă parte, Ciocan a anunţat că solicită ministrului de Interne să asigure Federaţiei spaţiu pentru organizarea unei conferinţe de presă la sediul MAI, sâmbătă, la ora 10:00, “în baza prevederilor dialogului social, ca formă de garantare a democraţiei în România”.

Ministrul de Interne, Nicolae Moga, a anunţat, vineri seară, că l-a demis pe şeful Poliţiei Române, Ioan Buda, ca urmare a modului în care a fost gestionat cazul dispariţiei fetei din Caracal.

Ministrul şi-a motivat decizia prin necesitatea unor “măsuri drastice” în acest caz.

“Am propus demiterea şefului Poliţiei Române, care este lângă mine, a prefectului judeţului, care trebuia să colaboreze cu inspectoratul de aici. (…) Trebuie să luăm aceste măsuri, pentru că nu pot eu să mă bag în ancheta procurorului. Ancheta este o anchetă complexă, şi atunci (…) eu nu plec de aici până nu finalizăm ancheta”, a declarat Moga la Caracal.

Chestorul Ioan Buda a declarat ulterior, tot la Caracal, că a luat act de demiterea sa, activitatea în cadrul Poliţiei Române urmând să fie coordonată de adjunctul său, Florian Dragnea.

Premierul Viorica Dăncilă îi solicitase anterior ministrului de Interne să-l demită pe şeful Poliţiei Române.

“Cei care au greşit trebuie să plătească. Solicit demisia chestorului Ioan Buda, şeful IGPR, a prefectului de la Olt, precum şi a şefului interimar al Poliţiei Olt. Cred că trebuie să îşi dea demisia începând de la cel mai înalt nivel până la ultimul responsabil de acest caz”, a declarat Dăncilă într-o intervenţie telefonică la Antena 3.

O fata de 15 ani din comuna Dobrosloveni, judeţul Olt, a dispărut miercuri, după ce a plecat spre municipiul Caracal cu o maşină “la ocazie”.

Minora a sunat de trei ori la numărul de urgenţă 112, spunând că a fost sechestrată de un bărbat, însă autorităţile nu au reuşit să identifice locul în care se afla. Anchetatorii au început percheziţia domiciliară la locuinţa bărbatului de 66 de ani vineri dimineaţa, la circa 19 ore de la apelul fetei.

La locuinţa bărbatului, mecanic auto de profesie, au fost găsite rămăşiţe care par a fi de natură umană. Astfel, într-un butoi au fost identificate oseminte, dar şi bijuterii ce par a fi ale fetei dispărute pe data de 24 iulie.

De asemenea, poliţiştii iau în calcul şi varianta ca în acel butoi să existe şi rămăşiţele unei alte fete, dispărută în urmă cu două luni în zona respectivă.AGERPRES/(AS-autor: Nicoleta Gherasi, editor: Mariana Nica, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Citeşte şi:

 

Cazul de la Caracal/ Protest tăcut în faţa sediului MAI

 

Pop, despre cazul de la Caracal: STS a procedat corect, fără nicio abatere, în spiritul şi în litera legii

 

Tăriceanu: În şedinţa CSAT de marţi va trebui să se discute despre o reformă profundă a STS

 

Gabriel Leş: Trecerea STS sub coordonarea MApN – unica soluţie de a reforma şi reda credibilitatea acestei structuri

 

DIICOT cere să preia ancheta în dosarul fetei dispărute în Caracal

 

Cazul de la Caracal/ Protest tăcut în faţa sediului MAI

 

Cazul de la Caracal/MJ: Ministrul justiţiei a solicitat “celeritate şi fermitate” în efectuarea verificărilor

 

Cazul de la Caracal/Dăncilă: E o dramă cumplită; fac un apel la toate instituţiile implicate să analizeze şi să impună sancţiuni severe

 

IGPR: Împuternicirea adjunctului inspectorului-şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Olt a încetat

 

CSM cere IJ şi SIIJ să facă verificări în legătură cu modul în care au acţionat procurorii din Caracal

 

Cazul de la Caracal/MAI: Ministrul de Interne merge în zonă; dacă se va dovedi că poliţiştii au greşit, pedeapsa va fi drastică

 

Cazul de la Caracal/Dăncilă: Trebuie făcută o anchetă foarte serioasă, rapidă; am solicitat ministrului de Interne să plece la Caracal

 

Cazul fetei dispărute la Caracal: Parchetul face cercetări “din perspectiva infracţiunii de omor calificat”

 

Cazul de la Caracal/ Preşedintele Iohannis va solicita în CSAT o anchetă completă privind modul în care au acţionat instituţiile

 

Licu: Mai este un dosar la DIICOT al unei fete dispărute; analizăm reunirea celor două cauze

 

PG: Verificări la Parchetul din Caracal în legătură cu modul de intervenţie în cazul fetei dispărute

 

Cazul de la Caracal/STS: La 112 au fost iniţiate 3 apeluri; la toate acestea localizarea a fost disponibilă la Dispeceratul de Poliţie

 

Cazul fetei dispărute la Caracal – Ministrul de Interne: Am cerut un raport referitor la procedura urmată

 

Cazul fetei dispărute la Caracal: Rămăşiţe ce par a fi de natură umană, găsite la locuinţa suspectului

 

Olt: Percheziţii la locuinţa unui bărbat din Caracal în cazul unei fete dispărute

 

* Cazul de la Caracal/Ministrul Afacerilor Interne l-a demis pe şeful Poliţiei Române

 

* Secţia de anchetare a magistraţilor s-a autosesizat în cazul adolescentelor dispărute

 

* Cazul de la Caracal/Buda: Poliţiştii au cerut “imperativ” să intervină, dar procurorul de caz nu a fost de acord

 

* Cazul de la Caracal/Dăncilă: Mă voi ocupa personal de toţi cei care nu mai au ce căuta în sistem

 

* Cazul de la Caracal/Preşedintele Iohannis aşteaptă să îi fie prezentată în şedinţa CSAT o primă evaluare a situaţiei