Brexit: Prima vizită a lui Boris Johnson, în Scoţia, pentru a promova unitatea

0
266
Noul premier britanic, Boris Johnson, va efectua prima sa vizită oficială luni, în Scoţia, unde va lansa un apel la unitate, ca răspuns la avertismentele asupra perspectivei unui Brexit fără acord, relatează AFP.

Boris Johnson ar urma să anunţe noi fonduri pentru comunităţile locale şi să declare că Regatul Unit este “un blazon internaţional şi împreună suntem mai în siguranţă, mai puternici şi mai prosperi”, potrivit unui comunicat al serviciilor sale.

Scoţia va prima etapă a unui turneu prin diferitele naţiuni care alcătuiesc Regatul Unit, în cursul căruia prim-ministrul va căuta să obţină sprijin pentru planul său de Brexit şi să facă să înceteze declaraţiile privind o posibilă destrămare a uniunii.

Pentru premierul scoţian Nicola Sturgeon, Scoţia, care a votat la referendumul din 2016 pentru rămânerea în Uniunea Europeană (UE), are nevoie de o “opţiune alternativă” la strategia de Brexit a lui Boris Johnson.

Acesta din urmă a promis că Regatul Unit va părăsi UE la 31 octombrie, cu sau fără acord cu Bruxellesul.

Nicola Sturgeon, lideră a Partidului Naţional Scoţian (SNP), i-a spus lui Boris Johnson că parlamentul scoţian ar putea legifera în lunile viitoare asupra unui referendum pentru a părăsi Regatul Unit.

Premierul irlandez, Leo Varadkar, a avertizat şi el că un Brexit fără acord ar determina tot mai mulţi cetăţeni ai Irlandei de Nord “să aducă în discuţie uniunea” cu Marea Britanie.

Boris Johnson, care şi-a acordat titlul simbolic de ministru al Uniunii pe lângă cel de prim-ministru, va anunţa luni noi investiţii de 332 de milioane de euro în Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord.

“În momentul în care ne pregătim pentru un viitor luminos după Brexit, este esenţial să reînnoim legăturile care formează Regatul Unit”, ar urma să declare el. “Sunt nerăbdător să vizitez Ţara Galilor şi Irlanda de Nord pentru a mă asigura că fiecare decizie pe care o iau ca prim-ministru promovează şi întăreşte uniunea noastră”, potrivit comunicatului.

Numeroşi parlamentari se opun unui Brexit fără acord şi ar putea încerca să îl răstoarne pe Boris Johnson de la putere pentru a împiedica o asemenea eventualitate.AGERPRES/(AS – editor: Alic Mîrza, editor online: Daniela Juncu)