Bihor: Clădirile a şase facultăţi şi trei pavilioane monumente istorice, reabilitate la Universitatea din Oradea

0
118
Universitatea din Oradea a semnat joi un contract de finanţare europeană, în valoare de aproape 30 de milioane de lei, care prevede investiţii pentru reabilitare şi dotare în trei clădiri monument istoric ale Campusului Central al Universităţii din Oradea, a informat vineri conducerea instituţiei.

Potrivit comunicatului remis AGERPRES şi semnat de rectorul Constantin Bungău, noul proiect este etapa a II-a a proiectului "Smart campus - Universitatea din Oradea" prin care se reabilitează, modernizează şi dotează şase clădiri ale universităţii în care studiază peste 4.600 de studenţi.

În acest al doilea proiect, finanţat cu 29,9 milioane de lei prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, trei clădiri din campusul central vor fi renovate complet: Pavilionul A, Pavilionul B şi Pavilionul C, pe durata a 56 de luni. Toate trei au fost construite la începutul secolului XX şi au făcut parte din ansamblul Şcolii de Jandarmi.

"Proiectul pune în valoare complexul de clădiri al campusului universitar, opera arhitectului recunoscut Vágó Jószef, un ansamblu urbanistic unitar, marcat de viziunea geometrică a şcolii vieneze de arhitectură, un complex arhitectural modern, multifuncţional construit între anii 1912 - 1914", se arată în comunicat.

Se vor reabilita învelitorile clădirilor, urmând să fie readuse la forma iniţială prevăzută de arhitectul Vago, vor fi înlocuite toate tâmplăriile, va fi schimbat sistemul de încălzire/răcire şi ventilaţii, instalaţiile sanitare, se va moderniza sistemul de alimentare cu energie electrică şi iluminat. De asemenea, clădirile vor fi accesibilizate pentru persoanele cu dizabilităţi. Sălile de curs şi amfiteatrele vor fi dotate, inclusiv, cu sisteme de videoproiecţie necesare desfăşurării la standarde europene a activităţilor didactice.

Suprafaţa totală reabilitată cuprinsă în proiect este de 12.883 mp, iar în total cele trei clădiri au 11 amfiteatre, 60 de săli de seminarii şi laborator şi multe alte săli de studiu.

În prima etapă a proiectului "Smart campus", finanţată tot cu 30 de milioane de lei, din fonduri europene, se reabilitează integral şase clădiri, care însumează circa 12.000 mp. Lucrările au loc la clădirile a şase facultăţi: Facultatea de Informatică şi Ştiinţe, Facultatea de Litere, Facultatea de Geografie, Turism şi Sport, Facultatea de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei, Facultatea de Inginerie Managerială şi Tehnologică, Facultatea de Inginerie Energetică şi Management Industrial.

Spaţiile de învăţământ modernizate sau nou create şi laboratoarele dotate vor fi utilizate atât de către studenţii Universităţii din Oradea ciclul de învăţământ licenţă şi master, cât şi de către cercetători şi doctoranzi.

O altă investiţie importantă pentru Universitatea Oradea a fost anunţată, în cursul săptămânii, şi de Consiliul Judeţean Bihor care a semnat contractul de finanţare europeană pentru Parcul Ştiinţific şi Tehnologic al Universităţii, în valoare de circa 33 de milioane de lei. AGERPRES/(AS-autor: Eugenia Paşca, editor: Karina Olteanu, editor online: Gabriela Badea)