Avocatul Poporului, sesizare din oficiu în legătură cu crimele de la Caracal

0
247
Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu cu privire la tragedia de la Caracal şi va întocmi un raport special referitor la “problemele de sistem” care au înlesnit-o, pentru evitarea unor situaţii asemănătoare în viitor.

“Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu, a început investigaţiile şi va întocmi un raport special referitor la problemele de sistem care au înlesnit crimele de la Caracal. Sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a art. 21, art. 22, art. 47 alin. (1) şi art. 49 din Constituţia României privind accesul liber la justiţie, dreptul la viaţă şi la integritate fizică şi psihică, nivelul de trai şi protecţia copiilor şi a tinerilor”, informează un comunicat al Avocatului Poporului transmis, luni, AGERPRES.

Avocatul Poporului va solicita lămuriri de la STS, ANCOM, Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Ministerul Afacerilor Interne în legătură funcţionarea, procedurile şi timpul de reacţie în cadrul Sistemului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112.

“În acelaşi timp, Ministerul Transporturilor, Consiliile Judeţene, Prefecturile, dar şi Ministerul Educaţiei vor fi solicitate să dea detalii cu privire la modul în care este asigurat transportul public inter şi intrajudeţean (pentru toţi cetăţenii României), dar şi transportul elevilor către şi dinspre şcoli”, se arată în comunicat.

Avocatul Poporului se va adresa atât Consiliului Superior al Magistraturii, cât şi Ministerului Public în vederea clarificării, între altele, a modului în care a fost gestionat dosarul primei crime comise în Caracal în luna aprilie 2019.

De asemenea, MAI va fi solicitat să dea detalii referitoare la modul în care este asigurat efectivul de agenţi de ordine publică din teren în unităţile administrativ-teritoriale, respectiv judeţe, oraşe şi comune.

În acelaşi timp, Avocatul Poporului va trimite o adresă către Inspectoratul General al Poliţiei Române în care va solicita o evidenţă, precum şi detalii privind gestionarea dosarelor referitoare la dispariţiile de copii. Colaborarea între unităţile şcolare şi organele de poliţie, în vederea asigurării protecţiei elevilor, dar şi a semnalării eventualelor dispariţii se va afla şi ea în atenţia Avocatului Poporului.

“La finalul investigaţiilor, Avocatul Poporului va formula recomandări şi va elabora un raport special care va analiza problemele de sistem, pentru ca, pe viitor, astfel de tragedii să fie evitate. Documentul va fi înaintat Parlamentului, Guvernului României şi va fi prezentat opiniei publice”, precizează sursa citată. AGERPRES/(AS – autor: Daniel Alexandru Florea, editor: Claudia Stănescu, editor online: Adrian Dădârlat)