Guvernul vrea să introducă o taxă pentru băuturile răcoritoare cu mult zahăr

0
271
Guvernul va discuta în ședința de luni despre emiterea unei ordonanțe de urgență ce vizează introducerea unei taxe pentru băuturile răcoritoare care au un conținut ridicat de zahăr, au precizat surse oficiale, citate de Agerpres.

La propunerea Ministerului Sănătăţii, Guvernul vrea să introducă sub forma unei accize nearmonizate o taxă pentru băuturile răcoritoare cu un conținut ridicat de zahăr de cel puțin 5 grame la 100 de mililitri (ml) pe produs, conform Agerpres.

Măsura are ca scop descurajarea consumului de produse nesănătoase (…). O astfel de măsură există în mai multe state europene, ca de exemplu în Marea Britanie (model pe care la avut şi România în vedere), Danemarca, Franţa, Ungaria şi Finlanda.surse guvernamentale

Potrivit Agerpres, acciza nearmonizată va fi de 0,8 lei/litru pentru 5-8 grame/100 de ml şi de un leu pe litru pentru mai mult de 8 grame pe 100 ml şi va fi plătită de producători, de importatori sau de cei ce vor achiziţiona intracomunitar.

Impactul este semnificativ, de 320 milioane lei în patru luni de aplicare. În principiu se are în vedere aplicarea din luna septembrie.surse guvernamentale

În România, consumul de băuturi răcoritoare este 80 de litri/persoană/an.

În aprilie 2018, deputatul USR Adrian Wiener a depus un proiect de lege ce vizează taxarea adaosului de zahăr din băuturile răcoritoare. Parlamentarul preciza atunci că impactul bugetar pozitiv estimat este de peste 300 de milioane de euro, sume care vor fi folosite pentru finanțarea Acțiunilor Prioritare din cadrul Sistemului Național Integrat al Marilor Urgențe și înființarea de Unități Acute de Accident Vascular Cerebral.

sursă foto: Shutterstock

Post-ul Guvernul vrea să introducă o taxă pentru băuturile răcoritoare cu mult zahăr apare prima dată în Libertatea.