Facebook susține că o publicație favorabilă lui Donald Trump a folosit inteligență artificială pentru a răspândi conspirații și a dezinforma

0
225

Facebook a anunțat că a șters peste 600 de conturi și pagini ce făceau parte dintr-o rețea globală, menită să distribuie mesaje în favoarea președintelui american Donald Trump. NBC News a relatat că profilele de pe rețeaua de socializare aveau legătură cu Epoch Times, un site pro-Trump, relatează Business Insider.

Postul american NBC News a relatat că grupul media Epoch Times a folosit inteligența artificială pentru a distribui o serie de știri politice pe Facebook. Grupul era coordonat de utilizatori vietnamezi, ce pretindeau că sunt americani și care gestionau 89 de pagini, 156 de grupuri de discuții pe rețeaua de socializare, precum și 72 de conturi pe Instagram cu peste 55 de milioane de urmăritori, conform Business Insider.

Mai mult, grupul era prezent și pe Twitter. Un purtător de cuvânt al rețelei de socializare a declarat pentru Wall Street Journal că au fost suspendate aproape 700 de conturi în cadrul unei investigații aflate în desfășurare.

Nathaniel Gleicher, responsabilul pentru securitate cibernetică al Facebook, a declarat pentru NBC News că au crezut inițial că era vorba despre „companie media din Statele Unite care a influențat actori străini să pretindă că sunt americani pentru a promova conținut despre politică”.

De pe conturile ce făceau parte din rețea erau distribuite mesaje în favoarea lui Donald Trump și împotriva punerii sub acuzare a liderului de la Casa Albă. Toate acestea aveau poze de profil generate prin inteligență artificială, ceea a fost detectat de sistemele automate de identificare a conturilor false, a explicat Gleicher, conform sursei citate.

Acesta este cel mai recent scandal în care este implicată publicația pro-Trump, după ce, în august, a primit interdicție de a cumpăra reclame pe motiv că a încercat să păcălească sistemul de recenzii.

Înainte de a fi blocată, The Epoch Times a fost printre cei mai importanți cumpărători de reclame pe Facebook, în favoarea lui Donald Trump. În decursul anului 2019, a cheltuit peste 1,5 milioane de dolari pe reclame pro-Trump.

De cealaltă parte, Stephen Gregory, coordonatorul publicației The Epoch Times din Statele Unite, a precizat într-un comunicat că grupul media nu are nicio legătură cu profilele și paginile șterse de Facebook și a dat vina pe unii dintre foștii angajați pentru că publicația a primit „interdicția nejustificată”.

Potrivit Business Insider, paginile oficiale ale „The Epoch Times” sunt încă active pe Facebook, contul principal al publicației având aproape șase milioane de aprecieri (like-uri).

The Epoch Times este o publicație non-profit care are legătură cu mişcarea spirituală Falun Gong, interzisă în China.

Dezvăluirile despre această grupare vin în contextul în care Facebook încearcă să ia măsuri pentru a opri distribuirea de știri false și de reclamre pe rețeaua de socializare, înaintea alegerilor prezidențiale din Statele Unite care au loc în 2020.