Alex a plecat în Ungaria pentru ședințe de hidroterapie. În fiecare an, părinții plătesc 50.000 de euro pentru tratamentele copilașului bolnav din naștere

0
235
Viața lui Alexandru Ivan, în vârstă de șase ani și jumătate, din Timișoara, se împarte între controale medicale și terapii menite să-i țină sub control boala care i s-a cuibărit încă de la naștere în trupul plăpând. Acum, Alex - care suferă de hidronefroză bilaterală de gr. II / IV, agenezie parțială de corp calos cu hipotonie generalizată - , este la o clinică de recuperare din Ungaria pentru a face câteva zeci de ședințe de hidroterapie.

Pentru a nu exista riscul să nu găsească loc la clinicile din România specializate în recuperarea celor care suferă de de o asemenea boală, părinții lui Alex își programează copilul cu un an înainte pentru tratamente, masaje și terapii. Pentru că pierderea locului este echivalentul cu întreruperea tratamentului și, implicit, cu alterarea stării de sănătate a puștiului. În așteptarea programărilor făcute în țară, Adela și Bogdan Ivan își duc copilul la tratament și peste hotare. Acum, Alex este la o clinică din Ungaria unde va sta zece zile, timp în care coordonat de specialiștii maghiari va face câteva zeci de cure de hidroterapii.

Doar tratamentul costă 2.500 de lei pentru zece zile. Statul român nu se implică

”În timpul curelor, care se vor derula pe durata a zece zile, băiețelul nostru va face ședințe de hidroterapie. Este vorba de înot, de gimnastică în apă, de exerciții complexe pentru dobândirea echilibrului, pentru echilibrarea sistemului de motricitate. Zilnic, Alex se va afla în bazin, alături terapeuții unguri, câte 80 de minute, în două reprize. Această cură de zece zile ne costă 2.500 de lei, fără a include transportul, cazarea și alimentația. E doar prețul tratamentului , iar statul român nu ne ajută cu nimic”, ne-a spus Adela Ivan (36 de ani), mama lui Alex.

Terapii pentru coordonarea mișcărilor cu respirația

După ce procedurile medicale din Ungaria vor fi încheiate, Alex își va face bagajul pentru întâlnirea cu medicii români de la un spital din Alba Iulia și apoi cu cei de la un centru din Sibiu, specialiști care îi vor face masaje și îl vor supune unor ședințe de kinetoterapie și mecanoterapie menite să-i întărească musculatura slab dezvoltată și să-l învețe să-și coordoneze mișcările cu respirația. Apoi, băiețelul care de la naștere și până  când a împlinit un an și șase luni a fost orb, ar trebui să intre sub observația specialiștilor unei clinici din Oradea unde va face terapii de verticalizare într-un costum special.

Tratamentul lu Alex
nu poate fi întrerupt

”Suntem primii pe lista de așteptare. Prioritate au copiii care sunt deja în tratament și nu îl pot întrerupe. Dacă suntem sunați, anulăm în alte părți și mergem la Oradea unde se intra foarte greu în sistemul de programări. Toate aceste terapii, dar și echipamentele medicale - ortezele de zi și de noapte și ochelarii care trebuie schimbați la diferite perioade de timp -, costă aproximativ 50.000 de euro anual. De aceea, lansez rugămintea către toți cei care pot să o facă să ne ajute cu cât pot. Orice sumă contează în contextul unor cheltuieli uriașe. Tratamentul lui Alex  u poate fi întrerupt pentru că ar însemna să-i punem viața în pericol”, este  mesajul mamei lui Alex.

Cei care
doresc să îl ajute pe Alexandru, o pot face donând 2 euro prin SMS la numărul
8828 cu textul « ALEXANDRU ».

Donează prin
sms, online, prin PayPal sau transfer sau redirecționează 2 % din impozitul pe venit către
Fundația Ringier. Detalii
pe www.ajutacopiii.ro 

* Suma alocată cauzei este de 2
euro și banii se rețin o singură dată.
Nu se percepe TVA pentru donațiile de pe abonament. În rețelele Digi Mobil,
Orange și Telekom, pentru cartelele preplătite, TVA a fost reținut la
achiziționarea creditului. Pentru donațiile de pe cartele preplătite în rețeaua
Vodafone utilizatorii nu plătesc TVA.

Citește mai
multe despre copiii pe
care FUNDATIA RINGIER ii sprijina de 7 ani la rubrica AJUTA COPIII

ACȚIUNE
UMANITARĂ FINANȚATĂ ȘI PUBLICATĂ DE FUNDAȚIA RINGIER

Post-ul Alex a plecat în Ungaria pentru ședințe de hidroterapie. În fiecare an, părinții plătesc 50.000 de euro pentru tratamentele copilașului bolnav din naștere apare prima dată în Libertatea.