A doua zi de proteste violente la Belgrad față de strategia anti-COVID a guvernului. Președintele dă înapoi și nu mai vrea noi restricții

0
29

Capitala Serbiei a fost zguduită miercuri, pentru a doua seară consecutivă, de manifestațiile violente ale cetățenilor nemulțumiți de strategia anti-Covid a guvernului, potrivit Yahoo News. Asta deși cu doar câteva ore mai devreme, președintele Aleksandar Vucic anunțase că nu mai recomandă interdicţii de circulaţie în weekend pentru controlul epidemiei, din cauza creşterii zilnice a numărului de cazuri de COVID-19.

Mulțimea furioasă s-a ciocnit cu forțele de securitate din Belgrad, miercuri seară, în tentativa de a intra în Parlament, iar violența s-a revărsat pe străzile din jurul instituției, unde puteau fi zărite flăcări și nori de gaze lacrimogene.

Mii de oameni au participat la noul protest, potrivit Yahoo News.

A fost a doua zi de proteste declanșate de anunțata intenție a guvernului de a impune noi restricții de circulație în weekend, ca urmare a creșterii alarmante a cazurilor de COVID-19. Marți, zeci de manifestanţi şi poliţişti au fost răniţi în urma violenţelor.

<iframe width="740" height="400" src="https://www.youtube.com/embed/ugZetmQEnSM" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

Manifestațiile de miercuri au avut loc deși președintele Aleksandar Vucic făcuse deja un pas înapoi, în fața furiei populației.

Concret, Vucic a anunţat că a recomandat guvernului şi autorităţilor sanitare să nu instituie totuşi aceste interdicţii de circulație. Dar guvernul va prezenta joi un nou set de măsuri sanitare, notează Agerpres.

Noi proteste au avut loc miercuri, la Belgrad FOTO: EPA

Criticii, inclusiv liderii Opoziției, spun că președintele a creat condițiile pentru un al doilea val epidemic după ce a ridicat prea repede restricțiile inițiale, cu scopul de a pregăti alegerile parlamentare, pe care partidul său le-a câștigat zdrobitor.

Criticii lui Vucic afirmă că, pentru a-şi creşte popularitatea înaintea alegerilor din 21 iunie, președintele a permis meciurile de fotbal cu public, activităţile religioase, petrecerile şi adunările cu multă lume.

Dar, potrivit guvernului, recenta creştere a infectărilor zilnice este provocată de lipsa de disciplină sanitară în rândul populaţiei.

Vucic a cerut miercuri încetarea protestelor pentru a evita răspândirea şi mai mult a coronavirusului, în condiţiile în care nu mai sunt locuri libere în spitale.

”Nu mai sunt paturi libere în spitalele noastre, vom deschide noi spitale”, a spus preşedintele Vucic într-un mesaj către naţiune. El a acuzat de asemenea organizaţii de extremă dreapta şi unii ”ofiţeri de informaţii” regionali, pe care nu i-a precizat, că pun la cale revolte pentru ”a submina poziţia Serbiei'”.

Ţară cu aproape şapte milioane de locuitori, Serbia a înregistrat miercuri 357 de noi cazuri de COVID-19, al căror total ajunge la 17.076, dintre care 341 de decese. Autorităţile sanitare afirmă că spitalele sunt saturate şi personalul medical este epuizat.