Punte dentară sau implant dentar?

0
62

Cu vreo cincisprezece sau douăzeci de ani în urmă, lipsa completă a dinților nu însemna decât un singur lucru - așa-numita „proteza dentară”. Pierderea unuia sau mai multor dinți a fost compensată, în unele cazuri, de proteze semimobile și, cel mai adesea, de punți dentare, care se sprijineau pe dinții rămași. Cu toate acestea, progresul nu se oprește, iar astăzi cea mai populară metodă de refacere a dinților lipsă este implantul dentar. Specialiștii de la Omnia Dental vă vorbesc despre toate beneficiile implantului dentar.

Care este riscul lipsei pe termen lung a dinților?

Pierderea unuia sau mai multor dinți, ca să nu mai vorbim de toți dinții, duce la o serie de tulburări funcționale și estetice. În primul rând, în locul dintelui pierdut, țesutul osos al maxilarului începe să se reducă, are loc așa-numita resorbție osoasă. Dinții adiacenți defectului încep să se miște, încercând să ocupe spațiul liber, ceea ce duce la o deplasare a dentiției, și la probleme de ocluzie.

În unele cazuri, articulația temporomandibulară poate fi afectată, provocând dureri de cap, tensiune constantă a mușchilor faciali și linguali, malocluzie și deteriorarea funcției masticatorii. În absența dinților frontali, dicția poate fi modificată. Odată cu pierderea dinților în zonele laterale obrajii încep să se scufundă, ceea ce nu numai că face fața să pară mai în vârstă, ci și provoacă microtraumatisme constante ale membranei mucoase - pur și simplu se „mușcă” obrajii. Schimbările negative ale aspectului, inclusiv problemele psihologice, sunt un aspect important și separat al consecințelor adenției parțiale și complete.

Care sunt caracteristicile unor lucrări protetice corecte?

Regula de bază pentru refacerea dinților lipsă este o reconstrucție armonioasă și eficientă a dentiției atât din punct de vedere estetic, cât și funcțional. O singură tehnică modernă, și anume, implantul dentar, este capabilă 100% să facă față acestei sarcini. Astăzi implantul dentar este cea mai bună opțiune pentru refacerea dinților lipsă.

Ce se înțelege prin restabilirea funcției și esteticii? Din punct de vedere estetic, o lucrare protetică nu ar trebui să arate diferit de dinții naturali: ar trebui să aibă aceeași culoare și transparență a smalțului ca și dinții vecini; să imită forma anatomică a dintelui (acest punct se aplică și funcționalității, deoarece asigură închiderea corectă a dentiției), țesuturile moi ale gingiilor, al căror contur trebuie să fie natural și îngrijit, ar trebui să fie strâns atașate de aceasta.

În ceea ce privește funcția, aici vorbim despre participarea deplină la mestecat și vorbire, precum și despre distribuția corectă a sarcinii masticatorii. În cazul lucrărilor protetice cu sprijin pe dinții adiacenți, întreaga sarcină cade asupra lor, ceea ce duce la distrugerea și resorbția osului lor sub lucrare. În cazul refacerii dinților cu implanturi dentare, dinții artificiali preiau complet toate funcțiile dinților naturali lipsă și nu diferă în niciun fel de dinții nativi vecini ai pacientului.

Care sunt avantajele și dezavantajele implantului dentar?

Spre deosebire de lucrările protetice tradiționale cu sprijin pe dinții adiacenți, implantul nu interacționează în niciun fel cu aceștia, contribuind la distribuția corectă a sarcinii masticatorii. Eficiența sută la sută în restabilirea funcțiilor și esteticii este principalul și incontestabilul plus al implantării. În plus, condițiile clinicii noastre și calificările medicilor fac posibilă scurtarea timpului de tratament folosind o metodă de implantare minim invazivă fără mărirea suplimentară a țesutului osos, prin instalarea simultană a implanturilor după extracția dinților. În același timp, eficiența masticării și estetica nu se pierd, deoarece coroanele temporare sunt realizate pentru pacient pe perioada de integrare a implantului. Printre minusurile implantului dentar se numără prețul mai mare în comparație cu lucrările protetice tradiționale. Totuși, pe termen lung, implantul dentar nu numai că nu este costisitor, ci este chiar o măsură mult mai economică. Spre deosebire de punțile dentare clasice, un implant dentar poate dura o viață-ntreagă.