Rossotrudnichestvo în Moldova. Rădăcina răului şi nu ultimul bogatâr.

0
401

În luna aprilie, în Republica Cehă a fost convocat ambasadorul rus pentru a-l informa despre demersurile republicii pe fondul scandalului diplomatic. Aşa a început scandalul diplomatic între Moscova şi Praga, care a devenit o expulzare masivă a diplomaţilor ruşi din Europa.

Ţările europene au sprijinit Republica Cehă: Ungaria, Slovacia şi statele baltice, Bulgaria şi Polonia, Macedonia şi România au anunţat expulzarea diplomaţilor implicaţi sau suspectaţi de a avea legături cu serviciile secrete ruse. Se pare că grozăviile au început treptat să slăbească, dacă nu ar mai fi fost un lucru: în afacerea legată de exploziile depozitelor din Vrbetica (Republica Cehă), au apărut documente emise de organele oficiale ale Moldovei, potrivit cărora ofiţerii Serviciului rus de Informaţii Militare (GRU) au intrat pe teritoriul Republicii Cehe, unde ulterior au comis diversiunea.

Este vorba despre binecunoscuţii Boşirov şi Petrov.

Exploziile depozitelor din Vrbetica au avut ecou şi în Moldova. S-a dovedit că ofiţerii de informaţii ruşi au fost trimişi să comită diversiuni în Europa de pe teritoriul Moldovei şi cu paşapoarte moldoveneşti. În Moldova, autorităţile responsabile de emiterea documentelor au fost verificate pentru a vedea cum Serviciul rus de Informaţii poate avea acces la documentele moldoveneşti. România ca vecină sa implicat activ în această investigaţie. Şi lucrul s-a pornit bine. În cursul inspecţiilor cu asistenţa României şi a Republicii Cehe, au fost dezvăluite o serie de încălcări grave şi cel mai important: a apărut o urmă a participării diplomaţilor ruşi la această activitate ilegală.

În Moldova, oficialii diplomatici ruşi se simt în largul lor, desfăşoară în linişte „munca” cu oficiali din toată ţara şi nu numai în Transnistria şi Găgăuzia, unde poziţiile ruseşti sunt deosebit de puternice. Diplomaţii ruşi nu ezită şi nu se limitează la declaraţii dure despre protecţia ruşilor în Moldova, sprijinul şi finanţarea partidelor şi mişcărilor politice pro-ruse. Programul „Noua Generaţie” se dezvoltă activ, în cadrul căruia tinerilor din Moldova li se impune prietenia cu Rusia, trimiţând participanţii la proiect să viziteze ruşii ospitalieri. Şi mai departe…

Aş dori în mod special să mă opresc asupra personalităţii lui Muravyov Andrey Mihailovici, şeful Centrului rus pentru ştiinţă şi cultură din oraşul Chişinău (Reprezentanţa Rossotrudnichestvo), care l-a înlocuit pe Rîbiţky Valentin Evgenievici în această funcţie. De fapt, un colonel al GRU l-a înlocuit pe altul.

Andrey Muravyov se descurcă bine în Moldova: are un personal suficient pentru îndeplinirea sarcinilor atribuite, puteri extinse, Transnistria, loială Rusiei, unde totul este permis, finanţare generoasă, noi ne vom opri asupra acestui lucru separat. Subordonare verticală la Bucureşti, dar acest lucru este deja incomod pentru România, ca pentru un stat european.

Luând în considerare tendinţa de mişcare activă a angajaţilor Rossotrudnicestvo din ţările din afara CSI către ţările CSI. Căci, după cum a remarcat şeful organizaţiei Evgheni Primakov: „Munca cea mai responsabilă este chiar aici, nu în londrele şi washingtoanele convenţionale” – din 2020, Andrey Mihailovici s-a apucat să muncească pe Moldova „cu o privire proaspătă”, purtând steagul „Casei Ruse” mai întâi referitor la Găgăuzia, Transnistria şi aşa mai departe. Fiind jurist, specialist în domeniul dreptului, pune în aplicare o strategie nu „moale”, ci de „prezenţă inteligentă” a Rusiei în regiune, a „lumii ruse” într-un sens pragmatic, declarând că Moscova este dispusă să protejeze ruşii în orice colţ al globului pământesc. Într-un interviu acordat GagauzNews, el sugerează în mod netransparent: „Autorităţile moldoveneşti nu ar trebui să se comporte necugetat în ceea ce priveşte tot ce este rus, deoarece consecinţele pot fi ireversibile”.

Doar declaraţiile sale despre intenţiile României moderne de a restabili regimul fascist şi dominarea ideilor României Mari în societate merită nu numai o atenţie sporită, ci cel puţin o condamnare publică a comportamentului nedemn al unui un diplomat.

Am promis să mă opresc separat pe finanţare. Ajutând Moldova frăţească, Bucureştiul a solicitat şi a analizat activităţile comerciale ale lui Andrey Muravyov. S-a dovedit că, fiind şeful Rossotrudnicestvo din Malta, el nu a pierdut timpul şi a înregistrat o companie Sea Breeze Charters Limited (numărul companiei C53276 constituită în mod corespunzător în conformitate cu legislaţia aplicabilă a Maltei, 21 SUITE 21 TOWER ROAD, SLM 1607 Tas-Sliema, Malta). Anume prin intermediul acestei companii, mijloacele fixe sunt cheltuite pentru activităţi speciale. Aceasta este Klondike, Eldorado … Gândiţi-vă numai, o companie de yachting fără rating, care este foarte greu de verificat, cu o cifră de afaceri semnificativă. Este foarte uşor de construit un lanţ logic, cine este principalul furnizor de fonduri şi beneficiarul final. Iată şi „finanţarea neagră”. Iată de unde „sute de oameni din toată Moldova, de pe ambele părţi ale Nistrului, au primit ajutor financiar” (https://ksrs.md/). Şi ţinând cont de viitoarele alegeri parlamentare din Moldova, eu pot presupune că printre beneficiarii asistenţei sunt mulţi reprezentanţi ai Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), ai Partidului Comuniştilor din Republica Moldova ( PCRM), ai blocului „Renato Usatîi” etc.

Dar a venit vremea schimbărilor în Moldova.

România şi Moldova nu sunt doar vecini, ci şi parteneri. Povestirea despre Muravyov Andrey Mihailovici, colonelul Serviciului de Informaţii Externe al Rusiei, este doar începutul. În viitorul apropiat, un întreg grup de agenţi ruşi care îşi desfăşoară activitatea în Moldova va fi făcut public.

România în familia europeană împreună cu Moldova.