Cum poți preveni accidentele de la locul de muncă

0
931

Securitatea și sănătatea muncitorilor sunt esențiale în orice domeniu. Există accidente care produc incapacitate temporară de muncă, accidente care produc invaliditate, dar și accidente colective. Toate acestea pot avea un impact semnificativ asupra vieții unui angajat, dar și asupra companiei la care acesta lucrează. Vrei să știi cum poți preveni accidentele de la locul de muncă? Ține cont de următoarele sfaturi utile!

Concentrează-te asupra lucrului

Deși pare un sfat aparent banal, fii atent în timpul efectuării muncii zilnice. Cele mai multe accidente de la locul de muncă se întâmplă din cauza neatenției. Este suficient să-ți distragi atenția preț de câteva momente, timp în care se pot întâmpla accidente grave.

Ține cont de acest sfat în orice moment, în special dacă manevrezi utilaje sau obiecte grele, pentru a preveni riscul de accidentare. Mai mult, nu le vei provoca răni sau suferințe nici celor din jur.

Poartă obligatoriu un echipament de protecție

La fel de importantă este și purtarea echipamentului individual de protecție. Echipamentul de lucru este esențial pentru muncitori, pentru a preveni accidentele de la locul de muncă. Se recomandă ca echipamentele să fie adecvate și ergonomice pentru condițiile de muncă. De asemenea, ideal ar fi ca acestea să fie realizate în conformitate cu standardele de securitate și sănătate.

 

Optează pentru un echipament potrivit, mai ales dacă îți desfășori activitatea în industrii grele, precum construcții, fabrici sau depozite. Există numeroase tipuri de echipamente:

 

  • Echipamente pentru protecția capului, care includ căști de protecție, bonete sau caschete. Se folosesc cel mai des în construcții, în apropiere de schele sau acolo unde se lucrează la înălțime.
  • Echipamente pentru protecția ochilor și a feței, care să nu-ți limiteze câmpul de vizibilitate. Vorbim despre ochelari de tip mască, măști cu fixare pe cap sau căști pentru sudură.
  • Echipamente pentru protejarea funcției respiratorii, potrivite în special în cadrul lucrărilor din canale, puțuri, containere sau furnale, precum și în apropierea cuptoarelor industriale alimentate cu gaz. Măștile sunt obligatorii dacă ești expus la gaze sau vapori.

Informează-te asupra instrucțiunilor de muncă

Ar fi bine să participi și la instrucțiunile de prim ajutor sau la cele de folosire a utilajelor pe care le folosești la locul de muncă. Astfel, o să înveți cum să-ți exerciți activitatea în siguranță și vei ști cum să reacționezi în situații de urgență.

În calitate de angajator, merită să folosești un afișaj electronic. Un afișaj LED îți arată numărul de zile de la ultimul accident de la locul de muncă, dispozitiv ce poate motiva orice echipă să mențină condițiile stabilite prin instructajul de protecție a muncii. Un astfel de panou de afișare de la SmarSoft face parte din categoria panourilor industriale menite să reamintească angajaților că munca se desfășoară în siguranță și că normele de protecție sunt importante pentru întregul colectiv.

Poți beneficia de acest tip de afișaje LED industriale, cu numărător automat, controlat prin intermediul unui soft accesibil, direct de la un calculator. Aceste afișaje cu LED-uri pot fi montate în orice mediu, cu utilizare optimă de la -40 la +85 de grade Celsius. Investește într-un afișaj LED programabil sau într-un numărător zile de la ultimul accident de muncă de calitate superioară și nu vei da greș.

Păstrează ordinea

În final, trebuie să respecți regulile și semnele pe care le impune compania pentru care lucrezi. Pentru a evita un posibil accident la locul de muncă, menține ordinea și curățenia, care diminuează șansele de accidentare.

Orice zonă de lucru murdară sau dezordonată poate aduce pericole de accidentare. Asigură-te că și cei din jur respectă regulile de curățenie și de igienă, astfel încât să elimini pericolul de declanșare a accidentelor. În plus, fiecare obiect folosit la locul de muncă trebuie să fie etichetat corespunzător, pentru a îndepărta confuziile și accidentările. Discută cu responsabilii dacă acestea nu sunt semnalate corespunzător! Orice obiect care te poate răni trebuie așezat în locuri special amenajate și verificat periodic, conform instrucțiunilor de siguranță.

 

Inspiră-te din aceste sfaturi! Toate vor preveni accidentările de la locul de muncă și îți garantează un mediu optim pentru desfășurarea activității de zi cu zi.