3D printing în domeniul dental

0
333

Industria de 3D printing a apărut acum aproximativ 20 de ani, dar inovațiile recente au făcut ca practica să fie mult mai ieftină și, totodată, mai ușoară de efectuat.

În ziua de azi, echipamentele folosite pentru printare 3D sunt mult mai ieftine și, totodată, mult mai eficiente și mai rapide. Mai mult decât atât, astăzi pot fi folosite materiale care erau imposibil de manipulat cu tehnologia pe care o aveam acum câțiva ani.

Care sunt modalitățile de 3D printing în domeniul dental

Practic, sunt doar două tipuri de 3D printing pentru dental: SLA, care a fost patentat acum 20 de ani (dar care a fost dezvoltat extrem de mult în ultimii ani), și o tehnică numită DLP/LCD.

Care sunt diferențele între cele două tipuri

În principiu, ambele dispozitive funcționează într-un mod similar, folosesc razele ultraviolete pentru a manipula un fotopolimer. Diferența constă în faptul că DLP/LCD mută „pipeta” pe un strat întreg, în timp ce SLA poate face mișcări mici, uneori având potențialul să se mute doar 25 de microni la fiecare mișcare. Acest lucru face ca procesul de printare 3D cu SLA să fie mai lent, dar totodată se pot crea suprafețe netede, de o calitate mult mai mare față de celălalt exemplu.

Mai e nevoie și de alte echipamente?

Răspunsul este da, este necesară achiziția altor echipamente, mai ales în domeniu medical. O imprimantă 3D nu este îndeajuns pentru a putea crea proteze, implanturi, echipamente medicale profesionale și așa mai departe. Avem nevoie de o schiță 3D (creată în programe care implică costuri destul de mari) pe care o putem manipula cu un program (software).

În cazul protezelor și a implantelor, de exemplu, avem nevoie și de un scaner 3D. Acesta creează o hartă 3D, care conține toate detaliile și caracteristicile asociate cu un caz. Astfel, nu vor mai exista problemele care apar atunci când o imprimantă 3D nu este folosită. Lucrurile create cu ajutorul procesului de 3D printing vor fi perfecte și nu vor necesita nici o modificare ulterioară.

Este profitabilă o investiție în 3D printing în domeniul dental?

Da, este chiar foarte profitabil atunci când calculăm cheltuielile pe termen lung. Inițial, investiția poate fi destul de mare, deoarece e necesară achiziționarea mai multor echipamente destul de costisitoare. Dar se poate observa că, odată cu trecerea timpului, costurile anuale scad și există mai mulți factori care influențează acest aspect. E nevoie de mai puțini angajați pentru a crea orice cu ajutorul unor imprimante 3D, iar, în același timp, produsul final este realizat mult mai rapid, este de o calitate înaltă și va rezista mult mai mult timp.